Comunicat De Presa – Deschidere Centru De Preventie

Comunicate de presă

07 06 2022

Comunicat de presa – Deschidere Centru de preventie

7 iunie 2022

Investim în dezvoltare durabilă

 

INSMC deschide Centrul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, pentru femeile din județele:Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman

Începând de astăzi, 7 Iunie, Centrul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin finanțat prin proiectul SCCUT implementat de INSMC este funcțional. Astfel femeile domiciliate în județele Regiunii Sud-Muntenia: Argeș, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman, vor beneficia de testare gratuită HPV și Babeș Papanicolau.

Testările Babeș – Papanicolau și HPV se realizează în cadrul cabinetului detestare și colposcopie al Centrului de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, INSMC, strada Gheorghe Polizu nr. 38 – 52 București de luni până joi, în intervalul orar 14:00-16:00.

Femeile se pot programa la o testare gratuită Babeș-Papanicolau (pentru categoria de vârstă 24-29 de ani) sau HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani).

Programările se pot face telefonic, de luni până vineri, între orele 08:00 – 14:00 la numărul 0758.025.706.

Femeile sunt așteptate să se prezinte în baza programării și sunt rugate să aibă asupra lor un act de identitate pentru a atesta că sunt domiciliate în judeţele din aria de acoperire a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) – Regiunea Sud Muntenia.

”Suntem bucuroși să anunțăm deschiderea Centrului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, care va oferi testări gratuite femeilor cu domiciliul în Regiunea Sud Muntenia. Le așteptăm, cu drag, în număr cât mai mare, să efectueze teste Babeș Papanicolau sau HPV, recoltate și interpretate de cei mai buni profesioniști în ginecologie și anatomopatologie, specialiști ai Institutului nostru. Aceste testări oferite prin proiectul SCCUT au menirea să depisteze leziuni ale colului uterin, pe care le putem trata, dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În paralel cu deschiderea acestui centru de prevenție, continuă afilierea entităților medicale din județele din Sud Muntenia unde femeile din cele 7 județe din regiune pot merge pentru recoltări. Probele se transportă la București și se interpretează la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, a declarat Dr. Adriana Ciuvică, manager al proiectului SCCUT, doctor în științe medicale.

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, continuă să se dezvolte și să ofere servicii medicale de calitate femeilor din Regiunea Sud Muntenia. SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 femei.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare de-cât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

 Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

 Pentru detalii despre proiectul SCCUT accesati: https://sccut.insmc.ro/ și pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/sccutinsmc/.

 • Despre cancerul de col uterin

  CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

  Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

 • Despre cancerul de col uterin

  Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

 • Despre cancerul de col uterin

  Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

 • Despre cancerul de col uterin

  Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.