Pmc Va Găzdui, Miercuri, 28 Iulie, Evenimentul De Lansare A Proiectului Screening Pentru Cancerul De Col Uterin Şi Tratament Precoce În Judeţul Călăraşi

Comunicate de presă

24 07 2021

PMC va găzdui, miercuri, 28 iulie, evenimentul de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce în judeţul Călăraşi

 Primăria Municipiului Călăraşi va găzdui miercuri, 28 iulie, începând cu ora 11.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local, evenimentul de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) în judeţul Călăraşi, iniţiat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alexandrescu – Rusescu”, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). 

În cadrul evenimentului vor fi prezentate obiectivele proiectului, calendarul acţiunilor viitoare în judeţul Prahova şi Regiunea Muntenia Sud, rezultatele demersurilor de prevenire şi control desfăşurate precum şi planul de acţiune pentru a reduce povara bolii în rândul femeilor din România. De asemenea vor fi prezentate cele mai noi date cu privire la incidenţa cazurilor de cancer de col uterin în Regiunea Sud Muntenia. 

În paralel, se va desfăşura o amplă acţiune de testare a femeilor care va avea loc în cadrul Unităţii Mobile de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, ce va fi amplasată într-o zonă adiacentă Primăriei Călăraşi, în intervalul orar 09.30 – 16.00. 

COMUNICAT DE PRESA

  • Despre cancerul de col uterin

    CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

    Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

  • Despre cancerul de col uterin

    Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

  • Despre cancerul de col uterin

    Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

  • Despre cancerul de col uterin

    Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.