S-A Lansat Proiectul Screening Pentru Cancerul De Col Uterin Şi Tratament Precoce În Județul Giurgiu

Comunicate de presă

06 09 2021

S-a lansat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce în județul Giurgiu

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost  lansat astăzi, în județul Giurgiu, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale si a specialiștilor medicali in domeniu. SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare de-cât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redu-să cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în Româ-nia atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

In cadrul evenimentului au luat cuvȃntul: Dl. Valentin Adrian Anghelescu – Primar Municipiul Giurgiu, Dl. Dumitru Beianu – Presedinte Consiliul Judetean Giurgiu, Dna. Aneta Matei – Prefect Judet Giurgiu, Dna. Dr. Adriana Ciuvică- Manager Proiect, INSMC, Dl. Prof. Dr. Nicolae Suciu – INSMC, Dna. Dr. Carmen Ungurean – INSP, Dna. Mihaela Geoană – Președinte fondator Fundația Renașterea, Dna. Cristina Bahnaru – expert Centrul FILIA, Dl. Daniel Radulescu – Coordonator activitati Centrul Sastipen, Dl. Dr. Stoenescu Iulian Eugen – Director DSP Giurgiu, Dl. Dr. Horhota Lucian – Manager Spital Orasenesc Bolentin Vale.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a afirmat in cadrul conferinței ca medicii ginecologi si medicii de familie din cele 7 județe se pot afilia pentru participarea în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC in condiții de calitate asigurata conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise medicilor care le-au prelevat pentru a fi comunicate pacientelor.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afectiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată  la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

De peste 50 de ani, sănătatea comunității  face parte din mandatul Institutului National de Sănătate Publica, fie ca este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborare a politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre.  

Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent , dar și investiții atât în resursa umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening,  astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului National pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

ImplicareaFundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe in mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin intre tarile membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”. Mihaela Geoana, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea. 

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le săȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea” – Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”. – Daniel Radulescu, Coordonator activitati Sastipen.

*Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Despre Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”

Cu o activitate de peste 50 de ani, Institutul National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” este o unitate de referință în domeniul sănătății femeii şi copilului, pe lângă activitatea zilnică de îngrijire a pacienților, fiind un important centru universitar de specializare și perfecționare pentru studenți, specialiști, cercetători. INSMC are o bogată activitate de cercetare–dezvoltare, contribuind prin îmbinarea experienței profesionale și a tehnologiei inovative la creșterea calității serviciilor medicale și asistenței medicale în beneficiul femeilor și copiilor din România.

De asemenea, este coordonatorul  Programului Național de Sănătatea a femeii și copilului și coordonatorul regional al programului național de screening pentru cancerul de col uterin pentru regiunea Sud-Muntenia, furnizând asistență tehnică și metodologică Ministerului Sănătății în acest e două domenii importante ale sănătății publice.

Despre Fundația Renașterea

Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanţa adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilităţii civice în România şi de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

Fundaţia RENAŞTEREA pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Despre Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN este o organizație nonguvernamentală, înființată în 2007. Membrii fondatori ai organizației sunt tineri activiști romi și ne-romi, cu vastă experiență în elaborarea și implementarea de proiecte/programe adresate comunităților cu romi, în realizarea de analize/studii/cercetări care reflectă situația comunităților cu romi, cu experiență în realizarea și implementarea de campanii de informare și conștientizare a membrilor comunităților cu romi, cu experiență în livrarea de sesiuni de formare pentru adulți, în implementarea de campanii de lobby și advocacy etc.

Despre Centrul FILIA

Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism, sensibilizare, studii și analize. Ne dorim o societate solidară, în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor. Promovăm dialogul social și dialogul cu insituțiile statului și actori relevanți în domeniul egalității de gen, în vederea combaterii inegalităților de gen. În același timp, ne asumăm rolul de watchdog specific societății civile și credem că este important ca derapajele instituționale din domeniul egalității de gen să fie sancționate în mod public.

COMUNICAT DE PRESA

Aparitii in presa:

 • Despre cancerul de col uterin

  CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

  Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

 • Despre cancerul de col uterin

  Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

 • Despre cancerul de col uterin

  Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

 • Despre cancerul de col uterin

  Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.