Comunități Vizate

Comunități vizate

Comunități Vizate

Proiectul propus are in vedere imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin derularea unui program complex de preventie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 persoane.

Persoanele care vor beneficia de screening vor fi localizate in cele 7 judete ale regiunii Sud Muntenia

ARGES
DAMBOVITA
PRAHOVA
TELEORMAN
GIURGIU
CALARASI
IALOMITA
Comunități Vizate
 • 170.001 persoane identificate și sprijinite în vederea participarii la screeningul primar
 • 170.001 persoane din grupele de varsta 24-29 ani și 30-64 ani pentru care se deruleaza screeningul primar prin testare Babes Papanicolau și testare HPV
 • 3000 de persoane sprijinite social, psihologic si logistic, prin planuri de interventie personalizate
 • Despre cancerul de col uterin

  CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

  Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

 • Despre cancerul de col uterin

  Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

 • Despre cancerul de col uterin

  Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

 • Despre cancerul de col uterin

  Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.