Despre Screening Ccu

Despre screening CCU

Cancerul DE COL UTERIN (CCU) POATE FI prevenit prin Screening

Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening.

Toți oamenii activi sexual ar trebui să adopte comportamente care împiedică răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală:

SCREENINGUL CCU se poate face acum gratuit in cadrul proiectului SCCUT pentru femeile din Regiunea Sud-Muntenia

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (24 şi 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.

Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.

Tratamentul timpuriu poate salva vieți!

În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de

5 ani sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră.

Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou (testul se aplica in cadrul proiectului la femei cu varsta cuprinsa intre 24-29 de ani) și Testul HPV (testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).

Pentru detalii privind analizele si etapele derulate in screening-ul CCU va invitam sa parcurgeti brosura:

 

  • Despre cancerul de col uterin

    CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

    Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

  • Despre cancerul de col uterin

    Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

  • Despre cancerul de col uterin

    Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

  • Despre cancerul de col uterin

    Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.