Obiectivele Proiectului

Obiectivele
proiectului

Proiectul este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București (INSMC) în parteneriat cu organizațiile nonguvernamentale, Asociația “Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen – FILIA”, Fundația “Renașterea Pentru Educație, Sănătate și Cultură”, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

Obiectivul general

Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei și a oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii accesibile, durabile și de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate și servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 de femei din regiunea Sud-Muntenia, dintre care minim 50% apartin grupurilor vulnerabile.

Impactul pe termen lung

 • Scaderea numarului de cazuri noi de cancer de col uterin (incidenta)
 • Scaderea gravitatii cazurilor de cancer de col uterin, reducerea numarului si severitatii complicatiilor acestora avand drept consecinta reducerea nevoilor de ingrijiri spitalicesti, a costurilor legate de acestea si a dizabilitatilor provocate de complicatii
 • Prelungirea duratei de viata activa, in care persoanele isi pot derula activitatea profesionala si indeplini atributiile familiale in mod independent
 • Reducerea mortalitatii prin cancerul de col uterin
 • Schimbarea comportamentelor populatiei, prin promovarea celor favorabile sanatatii si reducerea celor care cresc riscul de boala
 • Cresterea cererii de servicii preventive, dezvoltand in populatie asteptarea de a primi asemenea servicii si nu doar servicii curative

Obiective specifice

OS1 - Îmbunătățirea stării de sănătate a populației

Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin derularea unui program complex de preventie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 persoane din regiunea Sud-Muntenia, localizate în toate cele 7 judete, identificate în cadrul proiectului, provenind în special din grupuri vulnerabile, trimiterea la medical specialist a 3600 de persoane, precum și oferirea de servicii de sprijinire pentru 3000 de persoane diagnosticate în procesul de screening, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care sa creasca accesul la servicii medicale specializate și tratament, inclusiv peer-to-peer suport, consiliere psihologica, asistenta sociala, prin reevaluarea periodica a pacientilor și elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obtinute în urma screeningului.

OS2 - Conștientizarea și promovarea necesității derulării programului

Constientizarea și promovarea necesitatii derularii programului complex de preventie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 persoane din regiunea Sud-Muntenia, localizate în toate cele 7 judete, prin derularea de activitati de informare, educare și constientizare specific, destinate grupurilor tinta și publicului larg, la nivel de individ, grup și comunitate, avand în vedere ca accesul la servicii depinde de adresabilitatea populatiei și de gradul de constientizare al propriilor nevoi legate de sanatate și drepturile la serviciile de sanatate.

OS3 - Creearea unui sistem concret de asigurare a protecției datelor cu caracter personal

Crearea unui sistem concret de asigurare a protectiei datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile legale în vigoare și intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru procesarea acestora în conditii optime de securitate, pe parcursul derularii proiectului.

OS4 - Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare

Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei și a oricarei forme de discriminare, avand ca prioritate cresterea accesului la servicii durabile și de inalta calitate, prin utilizarea de metode și instrumente de inovare sociala, precum și prin realizarea unui program de screening de cancer de col uterin, la nivel regional, nediscriminatoriu și adaptat grupului tinta pentru 170.001 persoane, respectiv facilitarea accesului la servicii de specialitate și tratament pentru 3600 de persoane, în cadrul caruia vor fi utilizate metode și instrumente de inovare sociala și vor fi promovate principiile nediscriminarii, egalitatii de sanse și utilizarea TIC în realizarea interventiilor.

Activitățile proiectului
Echipa proiectului
 • Despre cancerul de col uterin

  CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

  Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

 • Despre cancerul de col uterin

  Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

 • Despre cancerul de col uterin

  Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

 • Despre cancerul de col uterin

  Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.