Echipa
proiectului

Dr Adriana Ciuvica

Dr Adriana Ciuvica

Manager proiect SCCUT
Prof. Dr. Suciu Nicolae

Prof. Dr. Suciu Nicolae

Coordonator Centru de preventie
Cristina Bahnaru

Cristina Bahnaru

Coordonator proiect P1

 

 

Catalina Negara

Catalina Negara

Expert comunicare P2

 

 

Radu Anuti

Radu Anuti

Expert advocacy P3

 

 

Obiectivele proiectului
Activitățile proiectului
  • Despre cancerul de col uterin

    CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

    Cancerul de col uterin, numit si cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor din intreaga lume si reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

  • Despre cancerul de col uterin

    Cancerul de col uterin se dezvolta de obicei din modificari precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infectia cu papilomavirusul uman (HPV) cauzeaza mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infectii cu HPV, nu dezvolta cancer de col uterin.

  • Despre cancerul de col uterin

    Testul Babeș-Papanicolau reprezintă principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin, recomandat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 24-29 ani. Acest test face parte din examinarea de rutină a femeii și presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului care vor fi examinate microscopic. Testarea HPV este o altă metodă de screening, recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. In situatii recomandate de medic, Testarea HPV poate fi utilizată în asociere cu Babeș-Papanicolau.

  • Despre cancerul de col uterin

    Infectia cu virusul HPV este responsabila de aproape toate cazurile de cancer de col uterin. La nivel global, tulpinile de HPV 16 si 18 sunt responsabile de peste 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Desi majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de HPV, este important de stiut ca majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu determina cancer.